Skocz do góry

Tillia – najświeższe informacje z branży budowlanej.

Funkcjonalna kuchnia – wygoda w modzie

Jak to się mówi „przez żołądek do serca”, jednak aby cokolwiek dobrego wyczarować, pomieszczenie kuchenne powinno być odpowiednie do długiego przesiadywania. Mowa tutaj o wygodnej i funkcjonalnej kuchni. Wbrew pozorom to spore wyzwanie, aby urządzić kuchnię, która będzie dobrze zorganizowana, dzięki czemu przybory kuchenne – łatwe do znalezienia. Oto kilka unikalnych zasad urządzenia, które pomogą w rozplanowaniu kuchni.
Dwie główne zasady urządzania kuchni

1. Wszystko powinno mieć swoje miejsce

Nic tak nie uspokaja, jak pewność, że znajdziemy szukany przedmiot od razu. Kuchnia jest miejscem, w którym roi się od przedmiotów. Rozrzucone po całym pomieszczeniu rzeczy będą bardzo ciężkie do znalezienia. Dlatego ważne jest aby wszystko miało swoje miejsce. Podziel kuchnię na części.
Strefa mrożenia żywności – w tej części pomieszczenia powinna znaleźć się lodówka i zamrażalka. Aby uniknąć „rozproszenia” jedzenia po całej kuchni, warto zaopatrzyć się w wyciąg, w którym umieścimy również suche jedzenie.
Strefa przygotowywania jedzenia – blat wraz z szafkami i szufladami, które przechowują całą zastawę, w tym garnki i patelnie, akcesoria potrzebne do kuchni oraz długo ważne jedzenie. Wymienione wcześniej rzeczy również powinny być rozdzielone. Przedmioty do gotowania w jednej szafce, przekąski w innej, itd.
Strefa gotowania i pieczenia – kuchenka, czyli serce kuchni. Ta strefa powinna być jak najbliżej części sprzątania, gdyż zaraz obok powinien się znaleźć kosz na odpadki. Wszystko powinno być widoczne jak na dłoni, dlatego nie obejdzie się bez dobrego oświetlenia. Należy pamiętać, że wiele dań potrzebuje czasu, warto zatem zadbać o wygodne miejsce do siedzenia.
Strefa sprzątania – zlewozmywak, zmywarka oraz kosz na śmieci. Najlepiej aby te rzeczy umieścić jak najbliżej siebie. Warto aby obok znajdował się również kawałek blatu z szafką u dołu, która będzie idealnym schowkiem na środki czystości. Zakup jak najbardziej praktycznych przedmiotów sprawi, że wszystko będzie pod ręką, dzięki czemu zaoszczędzi się cenny czas.

2. Maksymalna ergonomia

Szuflady różne głębokością będą idealnym rozwiązaniem przy tak różnorodnym asortymencie w kuchni, tego typu szuflady będą bezwzględnie potrzebne.
Najmniejsze – idealna skrytka na sztućce, artykuły potrzebne do pieczenia i inne drobne rzeczy
Średnie – pomieszczą talerze, miski oraz szklanki
Duże – przeznaczone dla garnków oraz patelni
Nie zapomnijmy o wkładach do szuflad. Tak precyzyjne rozłożenie sprawi, że nasze kuchenne przedmioty będą o wiele łatwiej dostępne i prostsze do znalezienia. Dodatkową zaletą wkładów jest to, że rzeczy się nie niszczą.
Blat połączony z parapetem: Parapet nie musi być jedynie osłoną oddzielającą okno od grzejnika. Może być również niesamowicie funkcjonalnym przedłużeniem blatu, dzięki któremu będziemy mieć dodatkowe miejsce na drobniejsze rzeczy lub urządzenia. Możemy postawić tam np. stojak na owoce lub sokowirówkę, zaś przy dłuższym parapecie zmieści się nawet mikrofala. Więcej informacji znajdziecie w poradniku: https://www.sniezka.pl/poradniki/jak-dobrac-kolor/jak-urzadzic-wygodna-i-funkcjonalna-kuchnie-porady-eksperta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 5 =